Ακολουθεί άρθρο – επιστολή του Κώστα Δέδε, Αρχιτέκτονα Μηχανικού, συντονιστή της Τ.Ο Ε.ΠΑ.Μ Δήμου Μεγαρέων και πρώην υποψήφιου βουλευτή με τη «Συμμαχία Ανατροπής» στη Δυτική Αττική.
Από την αρχή του 2024 παρατηρούμε στην πόλη μας μια ενορχηστρωμένη «επίθεση ανάπτυξης» και προοδευτισμού, η οποία κατά τις δηλώσεις των οργανωτών, η κάθε πράξη από αυτές είναι ικανή, αν όχι να λύσει εντελώς τα οικονομικά προβλήματα της πόλης μας, τουλάχιστον να τα βελτιώσει στο μέγιστο.
Αναφέρομαι στις πρόσφατες «επιθέσεις ανάπτυξης», δηλαδή την πολεοδόμηση της Βαρέας, στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη στο ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ «Παπά Περιβόλι» Μεγάρων, το τρένο, τον αναδασμό.
Είναι ενορχηστρωμένη, και μάλιστα από το ίδιο κέντρο, γιατί οι ομοιότητες των προτάσεων αυτών είναι χαρακτηριστικές.
Δηλαδή, όλες γίνονται:
-ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΝΙΚΑ (δίχως να τεκμηριώνεται το ποιανού), επίσης κοινό τους σημείο είναι:
-ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ με σκοπό: την
ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.
Κατά την άποψη μου ο βασικότερος κοινός τόπος τους είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι που προδίδει την ενορχήστρωση και μάλιστα από τους θεωρητικά αποκαλούμενους θεσμούς, όπως η περιφέρεια, ο Δήμος, η κεντρική διοίκηση.
Θα πρέπει όμως να «κουράσω» λίγο, με την ανάλυση της πραγματικότητας στην χώρα μας.
Στις 6-5-2010 η Ελλάδα μας ΕΠΙΣΗΜΑ χαρακτηρίστηκε προτεκτοράτο, με την επιβολή του πρώτου μνημονίου, και όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Giovanni Agnelli: η αριστερά είναι αυτό που «μας» χρειάζεται για να κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνει η δεξιά, έτσι η πρώτη φορά αριστερά (στην Ιταλία), συναίνεσε στον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, ενώ η πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα έδωσε την χαριστική βολή στην χώρα μας και την ανέβασε από προτεκτοράτο σε αποικία χρέους, με το τρίτο μνημόνιο.
Αυτές οι πράξεις σημαίνουν ότι η χώρα μας έχασε την αυτοδιοίκηση της λόγω άσκησης εθνικής κυριαρχίας και πλέον είναι ένας «γεωγραφικός προσδιορισμός: η Ελλάδα», μη ικανός να αυτοδιοικηθεί πάρα μόνο να εκτελεί εντολές που ασκούνται από τα συμφέροντα των δανειστών.
Για να μπορέσουν όμως οι δανειστές να εφαρμόσουν το ξεπούλημα της χώρας μας, ίδρυσαν δυο εταιρίες: την ΑΑΔΕ και το Υπερταμείο. Η πρώτη έχει αναλάβει τα έσοδα του κράτους, και η δεύτερη την εκμετάλλευση της περιουσίας της χώρας μας, για τη εκποίηση της για την αποπληρωμή του χρέους. Σημειωτέων ότι αυτές οι εταιρίες έχουν έδρα και έλεγχο στις Βρυξέλλες.
Το Υπερταμείο, σαν η ιδιωτική εταιρία διαχείρισης της δημόσιας αλλά ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ περιουσίας, για να πετύχει τον στόχο έχει σαν εργαλεία της τους πολιτικούς και τα κόμματα τους που είναι αυτοί που εκτελούν τις εντολές της.
Αυτός βέβαια είναι ο λόγος που υποθέτω ότι ο διοργανωτής αυτών των «επιθέσεων» είναι η περιφέρεια, αφού πραγματικά δεν υπάρχει σε αυτόν τον θεσμό ίχνος πολιτικής και υπηρέτησης του πολίτη, αφού επίσημα ο εργοδότης τους δεν είναι ο λαός, που αυτός απλά τους εκλέγει, αλλά οι δανειστές. Αυτό που πραγματικά με στεναχωρεί είναι ότι ο Δήμος σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ρόλο παρατηρητή και παραπλάνησης των δημοτών, αφού δεν λειτουργεί σαν κυρίαρχος του τόπου του αλλά σαν «γλείφτης» της εξουσίας, για μια χούφτα δολάρια, αφού δεν εξαρτάται και δεν πιστεύει στους πολίτες του, λέγοντας ΝΑΙ ή μη αντιδρώντας πρακτικά, σε όλα αυτά τα σχέδια.
Όλα αυτά βέβαια είναι «τακτοποιημένα» από τις ιδρυτικές συμβάσεις αυτών των εταιριών που εύκολα κάποιος μπορεί να αναζητήσει στο διαδίκτυο.
Σαν παράδειγμα θα αναφέρω την πρόσφατη πρόταση για αναδασμό στα Μέγαρα, η όποια βλέπει μόνο τα δήθεν οφέλη που θα έχει ο Μεγαρίτης, και δεν μπορεί να κάνει μια απλή και βασική σκέψη ότι ιστορικά στα Μέγαρα δεν υπήρχαν τσιφλίκια λόγω της διασποράς της Μεγαρικής γης με βάση τα συμφέροντα των οικογενειών, άρα κυρίαρχα, τότε, και όχι με βάση τα συμφέροντα των «επενδυτών» – «κατακτητών», τώρα και θέλουν διακαώς να την τσιφλικοποιήσουν και να την κάνουν έτσι εύκολη λεία στα χέρια των επενδυτών «κοράκια», επιστρέφοντας έτσι στην Τουρκοκρατία που ούτε και τότε ο Μεγαρίτης δεν επέτρεψε την εκμετάλλευση της γης του από τους Τούρκους. Αλλά και πέραν του ιστορικού, θεωρητικά αν το δεις η συγκέντρωση κεφαλαίου (και γης) ανοίγει την αδηφάγα όρεξη του καπιταλισμού. Άρα η πρόταση αυτή στα κεφάλαια απευθύνεται και όχι στον Μεγαρίτη.
Δεν θα επεκταθώ άλλο γιατί το θέμα είναι τεράστιο, απλά αυτά τα γράφω όχι για να τα ακούσουν οι ιθύνοντες ούτε οι διοργανωτές.
ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
Τα γράφω, χρόνια τώρα, με ρίσκο να επαναλαμβάνομαι γιατί σήμερα πλέον κανείς δεν είναι αθώος και εννοώ στο μεταξύ μας. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συνολικά δεν υπάρχει συνείδηση μεταξύ μας ότι η καταστροφή είναι προ των πυλών, όπως επίσης δεν μπορώ πλέον να δικαιολογήσω το: τι να κάνουμε αυτοί είναι δυνατοί και θα μας νικήσουν.
ΜΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΝΙΚΗΣΕΙ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ, για να καταλάβουμε ότι ΜΟΝΟ ο ΛΑΟΣ μπορεί να δώσει τέλος στην κατρακύλα και να αυτοοργανωθούμε να τους τελειώσουμε. Αυτή η αποδοχή της ήττας μας επιτρέπει στους «λίγους» (αριθμητικά και ποιοτικά) να φέρνουν προτάσεις για «ανάπτυξη», θεωρώντας ότι ο Μεγαρίτης κουτσία τρώει τσαί φασούλια μαρτυράει, ναι, και εμείς τους έχουμε δώσει το δικαίωμα αφού τα έχουμε ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ.
Δυστυχώς.!!
Με τιμή
Κώστας Αν. Δέδες
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Συντονιστής της Τ.Ο Ε.ΠΑ.Μ Δήμου Μεγαρέων
Πρώην Υποψήφιος βουλευτής με την “Συμμαχία Ανατροπής” στην Δυτική Αττική