Με επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε 11 Απριλίου 2025 στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο η εκδήλωση «Σπάμε τα ταμπού: Μιλάμε για την κατάθλιψη», μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ψυχή μου», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Μεγαρέων και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σταμάτη Γεωργακή.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Σταμάτης Μαλέλης, ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Αττικής και ιατρός, και η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Έλσα Δημοπούλου. Κεντρικό ζητούμενο: να ανοιχτεί δημόσιος διάλογος για την κατάθλιψη, να καταρριφθούν τα κοινωνικά στερεότυπα και να αναδειχθεί η ανάγκη πρώιμης παρέμβασης και ενσυναίσθησης.
Ο Σταμάτης Μαλέλης μίλησε σε απολύτως προσωπικό ύφος για τη δική του εμπειρία με την κατάθλιψη, απομυθοποιώντας τον φόβο γύρω από τη διάγνωση και τη θεραπεία. Τόνισε την ανάγκη να φιλοσοφήσουμε διαφορετικά τη ζωή, να δώσουμε προτεραιότητα σε ό,τι πραγματικά έχει αξία και να μην υποκύπτουμε στη ματαιοδοξία και την κοινωνική πίεση, γιατί η κατάθλιψη δεν είναι ταμπού αλλά καθημερινή μάχη.
«Η κατάθλιψη είναι ένας αντίπαλος που μπορεί να νικηθεί, όχι με ενοχές και απόκρυψη, αλλά με γνώση, αποδοχή και βοήθεια», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενθαρρύνοντας το κοινό να μιλά ανοιχτά για την ψυχική υγεία.
Ο Δρ. Θάνος Ασκητής επεσήμανε ότι η κατάθλιψη είναι μια βιολογική και πολυπαραγοντική διαταραχή, η οποία απαιτεί συνεργασία μεταξύ πολιτείας, επιστημόνων και κοινωνίας. Ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με τον Περιφεριάρχη Νίκο Χαρδαλιά, σχεδιάζεται ομάδα παρέμβασης για την καταγραφή περιστατικών ψυχικής υγείας στα σπίτια της Δυτικής Αττικής — μια προσπάθεια εντοπισμού, φροντίδας και επανένταξης και έδωσε ιδιαίτερο βάρος πως η κατάθλιψη είναι βιολογική νόσος.
Παρουσίασε στοιχεία για την ψυχική υγεία στην εργασία:
• Το 75% των εργαζομένων αναφέρει αυξημένα επίπεδα άγχους.
• Το 27% βιώνει στρες από το εργασιακό περιβάλλον.
• Το 2% έχει σκεφτεί να θέσει τέλος στη ζωή του.
• Το 10% παρουσιάζει σημάδια εργασιακής εξουθένωσης (burnout).
• Κληρονομικότητα
• Τραύμα παιδικής ηλικίας
• Πένθος, διαζύγιο, χαμηλή αυτοεκτίμηση
• Ανισορροπία νευροδιαβιβαστών
• Τοξικές συνθήκες διαβίωσης και εξαρτήσεις
Ο σύντροφος του ατόμου με κατάθλιψη συχνά επωμίζεται τον ρόλο του φροντιστή, κάτι που οδηγεί και σε δευτερογενή συναισθηματική φθορά. Η κατάθλιψη δεν απομονώνει μόνο το άτομο – επηρεάζει ολόκληρο το κοινωνικό του σύστημα.
Η ψυχοθεραπεύτρια και ψυχολόγος Έλσα Δημοπούλου επικεντρώθηκε στον ρόλο της ψυχοθεραπείας, αλλά και στις ειδικές μορφές της όπως η εικαστική ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα χρήσιμη σε παιδιά και εφήβους. Υπογράμμισε πως η σύγκριση, η κριτική και οι υψηλές απαιτήσεις από τους γονείς μπορούν να εντείνουν το άγχος και την αίσθηση ανεπάρκειας στα παιδιά αλλά και πως πρέπει να ενθαρρύνουμε την έκφραση – ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «Πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί να νιώσει ικανό και να το ενθαρρύνουμε να εκφράζει τα συναισθήματά του. Δεν είναι αδυναμία να πονάς – είναι ανθρώπινο».
Το βασικό μήνυμα όλων των ομιλητών ήταν σαφές:
Η ψυχική υγεία δεν είναι στίγμα. Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η ενσυναίσθηση, η πρόληψη και η έγκαιρη φροντίδα μπορούν να αλλάξουν ζωές. Οι πολίτες που παρευρέθηκαν συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις και εμπειρίες, δίνοντας στην εκδήλωση τον χαρακτήρα ενός ανοικτού διαλόγου, κι όχι απλώς μιας θεωρητικής ημερίδας.
Στην εκδήλωση – ομιλία παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Μεγαρέων, Μαργέτης Παναγιώτης, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής, Βαρελάς Κλεάνθης, ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικών Θεμάτων και Εφαρμογών, Κοσμόπουλος Λευτέρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Τοπικοί Φορείς, Αιρετοί και ο πρώην δήμαρχος Χρυσόστομος Σύρκος. Το πάνελ των ομιλητών και την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Γλυκερία Νικολοπούλου.
ρεπορτάζ: Β. Τσιλιμίγκρας