«Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025, στο Δημαρχείο Μεγάρων η εκδήλωση μνήμης και τιμής για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που διοργάνωσε ο Δήμος Μεγαρέων», σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, το οποίο στη συνέχεια αναφέρει:
Το θέμα της εκδήλωσης, «Τα γεγονότα εντός του Τείχους Μεγάρων κατά την Επανάσταση του 1821», ανέδειξε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της πόλης χάρη στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή, Πλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού (ε.α.) κ. Γεωργίου Σαλιαγκάκη. Ο κ. Σαλιαγκάκης παρουσίασε σπάνια έγγραφα και ντοκουμέντα από την προσωπική του συλλογή, φωτίζοντας τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των Μεγαριτών και Μεγαριτισσών στον Αγώνα για την Ελευθερία, κάποια εκ των οποίων μοιράστηκαν ως αντίτυπα και στους παρευρισκόμενους και παρευρισκόμενες στην εκδήλωση.
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε μουσικά από τη Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Δήμου Μεγαρέων, του Βυζάντειου Ωδείου Μεγάρων, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Μαριλίας Ηλία και τη συνοδεία της πιανίστα Ρένας Χατζοπούλου που απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο όλα τα επιλεγμένα τραγούδια, καθώς και τον Εθνικό Ύμνο στο τέλος της εκδήλωσης.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της δωρεάς ενός χαρακτικού έργου – μεταξοτυπίας του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, με τίτλο «Η Μεγαρίτισσα», από τη συμπολίτισσα συμβολαιογράφο και συλλέκτρια έργων τέχνης κ. Πόλυ Κολλιαλή στον Δήμο Μεγαρέων, ενισχύοντας έτσι την πολιτιστική παρακαταθήκη της πόλης. Κατά την τελετή δωρεάς, η κ. Κολλιαλή αποκάλυψε την πρόθεσή της να δωρίσει στον Δήμο Μεγαρέων τα χαρακτικά έργα του Μεγαρίτη ζωγράφου και χαράκτη Αλέξανδρου Κορογιαννάκη, με την προϋπόθεση να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα που θα τα φιλοξενήσει και θα εκτίθενται, ώστε να αποτελέσουν κτήμα και πολιτιστική κληρονομιά των πολιτών και του Δήμου. «Αυτό αποτελεί πρόθεση της οικογένειάς μας, τα έργα τα οποία έχουμε συλλέξει να αποδοθούν σε περιοχές απομακρυσμένες που δεν έχουν την ευκαιρία άμεσης και καθημερινής επαφής με την τέχνη, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος και να διαχέεται έτσι ο πολιτισμός. Στην περίπτωση του κ. Κορογιαννάκη, τα έργα θα πρέπει να αποδοθούν στα Μέγαρα, για να κοινωνούν με τον λαό των Μεγάρων ως πολιτιστική κληρονομιά ενισχύοντας ταυτόχρονα και την πολιτιστική του ταυτότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κολλιαλή.
Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Παναγιώτης Μαργέτης, στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ανάδειξης του αγώνα των Μεγαριτών και Μεγαριτισσών, επισημαίνοντας πως η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι διαχρονικές αξίες που πρέπει να μας εμπνέουν. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στην κ. Κολλιαλή για τη δωρεά της και για την πρόθεσή της να δωρίσει τα έργα του κ. Κορογιαννάκη. Θερμές ευχαριστίες απέδωσε και στον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Γεώργιο Σαλιαγκάκη, καθώς και στη Χορωδία του Δήμου.
Μήνυμα απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Μαργέτης, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της παιδείας και του πολιτισμού στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, υπογραμμίζοντας πως μέσα από τη γνώση και την τέχνη τιμούμε το παρελθόν και επενδύουμε στο μέλλον. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κεντρικό ομιλητή, κ. Γεώργιο Σαλιαγκάκη, για την πολύτιμη συνεισφορά του, καθώς και την κ. Πόλλυ Κολλιαλή για τη δωρεά του χαρακτικού έργου του Γιάννη Τσαρούχη, που ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Πολεοδομικών Θεμάτων, κ. Λευτέρης Κοσμόπουλος, εκπρόσωποι του κ. Θανάση Μπούρα, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ.κ. Κωνσταντίνου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, ο πρώην δήμαρχος Μεγαρέων, κ. Χρυσόστομος Σύρκος, καθώς και πλήθος κόσμου.
Κατά το τέλος της εκδήλωσης το θερμό χειροκρότημα όλων επιβεβαίωσε την επιτυχία της εκδήλωσης, καθώς και την πεποίθηση ότι η ιστορική μας κληρονομιά συνεχίζει να αποτελεί φάρο έμπνευσης για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.