Τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και στους Έλληνες της Αιγύπτου μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, κατά την επίσκεψή του στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, η οποία ολοκληρώθηκε εχθές, Πέμπτη 10 Οκτωβρίου.
Ο κ. Κώτσηρας συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανάρρηση στον πατριαρχικό θρόνο του πάπα και πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β΄, εκφράζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στον ρόλο του Πατριαρχείου ως φάρου Ορθοδοξίας στην Αφρική και στο πολυσχιδές ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου.
«Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση παρευρέθηκα στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προς τιμήν του Μακαριώτατου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄. Ο Μακαριώτατος συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια διακονίας και προσφοράς στο Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έναν φάρο της ελληνορθόδοξης παράδοσης στην Αίγυπτο και ολόκληρη την Αφρική.
Ευχαριστώ θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερη τιμή να μου απονείμει την τιμητική διάκριση του Πατριαρχικού Θρόνου, τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου μετ’ αστέρος.
Στεκόμαστε αρωγοί στο πολυσχιδές ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου και τιμούμε την πολύτιμη προσφορά του», δήλωσε ο Υφυπουργός.
Αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Υφυπουργού τη στήριξη της Ελλάδας προς το Πατριαρχείο, ο μακαριώτατος απένειμε στον κ. Κώτσηρα τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου μετ’ αστέρος, τιμητική διάκριση του πατριαρχικού θρόνου.
Ο κ. Κώτσηρας, επίσης, παρευρέθηκε σε καλλιτεχνική βραδιά με ερμηνεύτρια την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου, που διοργάνωσε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Αλεξάνδρειας.
«Στο πλαίσιο των εορτασμών συμμετείχα στη λαμπρή πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσε η Πρεσβεία μας στην Αίγυπτο σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας προς τιμήν του Μακαριώτατου. Θερμά συγχαρητήρια στην υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου για την εξαιρετική ερμηνεία που γέμισε με ελληνικές μελωδίες την ιστορική παροικία της Αλεξάνδρειας», ανέφερε μετά το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Κώτσηρας.
Κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας και της ελληνικής κοινότητας Καΐρου και συζήτησε μαζί τους για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική παροικία, ενημερώνοντάς τους για μια σειρά δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό. Όπως, για παράδειγμα, τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών της ομογένειας σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα.
«Με μεγάλη χαρά συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστο Καβαλή, και με μέλη της ελληνικής παροικίας και επισκέφθηκα την ιστορική Αχιλλοπούλειο Σχολή. Η αφοσίωση των εκπαιδευτικών και η υπερηφάνεια των μικρών μαθητών για τις ελληνικές ρίζες τους μας γεμίζει αισιοδοξία. Νωρίτερα, στα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας συνομίλησα με τον πρόεδρό της, Ανδρέα Βαφειάδη, και εκπροσώπους της κοινότητας. Συζητήσαμε για τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια και τους ενημέρωσα για μια σειρά δράσεων που προωθούμε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, όπως τα προγράμματα φιλοξενίας παιδιών σε κατασκηνώσεις στην Ελλάδα. Οι κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, με τη μακραίωνη ιστορία τους, παραμένουν αφοσιωμένες στη διαφύλαξη της ελληνικής πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς. Είμαστε στο πλευρό τους!» ήταν τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.
Σε επίσκεψή του στην Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου, ο κ. Κώτσηρας συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και μαθητές και τόνισε τη σημασία της ελληνόφωνης εκπαίδευσης και των προσπαθειών που γίνονται για την ενίσχυσή της με την αξιοποίηση και σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, o υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ένα οικουμενικό κέντρο προώθησης των γραμμάτων και της ελληνιστικής ιστορίας της πόλης, καθώς και το Μουσείο Καβάφη, που στεγάζεται στην οικία που έζησε και μεγαλούργησε ο μεγάλος αλεξανδρινός ποιητής.
«Στη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ένα εμβληματικό κέντρο γνώσης και πολιτισμού, που αναδεικνύει τον πλούτο του αρχαίου ελληνικού κόσμου και συνιστά γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Νωρίτερα, επισκέφθηκα την Οικία-Μουσείο Καβάφη. Ο αλεξανδρινός κοσμοπολίτης ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ένας οικουμενικός Έλληνας, με το διαχρονικής αξίας έργο του εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει τον κόσμο.Η ανακαίνιση του Μουσείου Καβάφη έγινε με τη συμβολή ελληνικών ιδρυμάτων και την ενθάρρυνση της Ελληνικής Πολιτείας. Στηρίζουμε κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία που προβάλλει την ιστορία μας και την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού», τόνισε με νόημα ο Υφυπουργός.
Στο Κάιρο, ο κ. Κώτσηρας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών, Ναμπίλ Χαμπάσι (Nabil Habashi). Στη συζήτηση που είχαν επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων, με έμφαση στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα διασποράς, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας τους με την Κύπρο, δηλώνοντας: «Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Αιγύπτιο Υφυπουργό Εξωτερικών, Nabil Habashi. Η στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου στηρίζεται στους μακραίωνους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας. Στο επίκεντρο της συζήτησης η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε θέματα Διασποράς τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μας με την Κύπρο».
(σ.σ. ως πηγή ελήφθησαν και από το ΑΠΕ ΜΠΕ)