Στη «μάχη» των εφημεριών μπαίνουν αυτό το μήνα εννέα Κέντρα Υγείας της Αττικής για να βελτιωθούν οι χρόνοι εξυπηρέτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων. Το Υπουργείο Υγείας με το νέο σχεδιασμό για το εφημεριακό σύστημα του Λεκανοπεδίου, στοχεύει στην ορθή κατανομή των προσερχομένων στις εφημερίες και την αντιμετώπιση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όσων δε χρειάζονται νοσοκομειακή δομή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε 24ωρο στις εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της πρωτεύουσας απευθύνονται 2.200 πολίτες. Εξ αυτών εκτιμάται ότι έως και οι μισοί θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).
«Αν αρρωστήσεις στην Ολλανδία, για να πας στο νοσοκομείο πρέπει να έχεις χαρτί του προσωπικού σου γιατρού. Αν πας χωρίς αυτό, τα πληρώνεις όλα από την τσέπη σου. Αντιθέτως στην Ελλάδα έχουμε ένα ανοιχτό σύστημα που όποιος αισθάνεται ότι θέλει να πάει στο νοσοκομείο μπορεί να πάει. Τι θα πει αυτό; Κάθε μέρα στην Αττική από τα 2.500 περιστατικά που πάνε στα επείγοντα, τα 2.000 είναι περιπατητικοί ασθενείς. Στο σύστημα υγείας της Ολλανδίας, δεν θα έφταναν ποτέ στο νοσοκομείο.
Εμείς, για να σπάσουμε αυτό το μεγάλο φόρτο του κόσμου χωρίς να πάμε στο μοντέλο της βόρειας Ευρώπης, γιατί θέλω ο κόσμος να αισθάνεται ασφάλεια για την υγεία του, βάζουμε άμεσα και θα το ανακοινώσουμε τις επόμενες μέρες, εφημερίες στα μεγάλα κέντρα υγείας. Αν κάποιος έχει πυρετό δεν χρειάζεται να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο, μπορεί να πάει στο κέντρο υγείας που εκεί θα περιμένει πολύ λίγο,ενώ αν πάει στο νοσοκομείο θα περιμένει περισσότερο», σημείωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ERTnews).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, εάν ένα μέρος των περιπατητικών ασθενών επισκεφτούν κάποιο Κέντρο Υγείας για ένα θέμα υγείας που τους απασχολεί αντί να πάνε απευθείας στο νοσοκομείο, οι προσερχόμενοι στα Επείγοντα των εφημεριών θα μειωθούν στο μισό – περίπου 1.000 άτομα.
Τα Κέντρα Υγείας που αναμένεται να ενταχθούν στις εφημερίες και θα αναρτώνται μαζί με το πρόγραμμα εφημεριών των νοσοκομείων ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πως έχουν την επιλογή να πάνε και σε αυτά, είναι μεγάλες δομές, αστικού τύπου, με 70-80 άτομα προσωπικό το καθένα, τεχνολογικό εξοπλισμό με δυνατότητα για εξετάσεις, εργαστήρια.
Ποια Κέντρα Υγείας μπαίνουν «στη μάχη της εφημερίας», ποια περιστατικά θα εξυπηρετούν
Από τον ερχόμενο μήνα, τα Κέντρα Υγείας Αλεξάνδρας, Ραφήνας και Μεγάρων θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, ενταγμένα στη «μάχη των εφημεριών» στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Τα Κέντρα Υγείας είναι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που μπορούν να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά, αλλά έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και απευθύνονται σε πιο ελαφριά ασθενείς.
Τα πιο κοινά επείγοντα περιστατικά που μπορούν να διαχειριστούν τα Κέντρα Υγείας περιλαμβάνουν:
- Τραυματισμοί, όπως διαστρέμματα, θλαστικά τραύματα (μικρά τραύματα που απαιτούν συρραφή) θλάσεις ή μικρά κατάγματα που δεν απαιτούν χειρουργική επέμβαση, καθώς υπάρχουν ακτινοδιαγνωστικά μηχανήματα και εξειδικευμένοι γιατροί.
- Καταστάσεις που σχετίζονται με τον πόνο, όπως μυϊκοί ή οδοντικοί πόνοι και φλεγμονές.
- Ιώσεις και απλά κρυολογήματα, δηλαδή ήπιες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος .
Υπάρχουν επίσης και άλλα ελαφριά περιστατικά που θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Κέντρα Υγείας, όπως καρδιολογικά.
Καθώς με τον χρόνο θα αυξάνεται το προσωπικό, λόγω των προσλήψεων που έχουν προκηρυχθεί και παράλληλα θα αναβαθμίζονται οι υποδομές, «θα ενημερώνουμε σταδιακά τους πολίτες για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχονται, διασφαλίζοντας την παροχή άμεσης και ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας», εξηγεί η κυρία Αγαπηδάκη.
Ωστόσο, εάν το περιστατικό είναι σοβαρότερο ή απαιτεί εξειδικευμένη νοσοκομειακή φροντίδα, όπως είναι για παράδειγμα τα βαριά τραύματα, εγκεφαλικό, σοβαρό έμφραγμα, το Κέντρο Υγείας θα σταθεροποιήσει τον ασθενή και θα οργανώσει τη μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ποια Κέντρα Υγείας εντάσσονται και πώς θα εφημερεύουν
ΚΥ Μεγάρων
24ωρη λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων των ημερών που εφημερεύει το Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» εναλλάξ με το Κ.Υ. Ελευσίνας (4 ημέρες τον μήνα).
ΚΥ Ελευσίνας
24ωρη λειτουργία με εξαίρεση τις ημέρες που εφημερεύει το Γ.Ν.Ε. «Θριάσιο» που θα λειτουργεί από 07:00 έως 22:00 εναλλάξ με το Κ.Υ Μεγάρων (4 ημέρες τον μήνα).
ΚΥ Αλεξάνδρας
24ωρη εφημέρευση καθημερινά.
ΚΥ Περιστερίου
Δευτέρα – Παρασκευή 7:00-21:00 και
24ωρη εφημέρευση τις ημέρες εφημερίας του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» (7 – 8 ημέρες τον μήνα).
ΚΥ Αμαρουσίου
Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 22.00.
ΚΥ Κερατσινίου
Δευτέρα – Παρασκευή 07:00-21:00 και 24ωρη εφημέρευση τις ημέρες εφημερίας του Γ.Ν. Νίκαιας «Αγ. Παντελεήμων».
ΚΥ Καλλιθέας
Δευτέρα – Παρασκευή 08.00 – 22.00.
ΚΥ Βάρης
24ωρη λειτουργία, με εξαίρεση την ημέρα που εφημερεύει το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, όταν θα λειτουργεί 07:00-22:00.
ΚΥ Ραφήνας
24ωρη λειτουργία καθημερινά.
Πώς το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου βοηθά στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων
Η συνεισφορά των Κέντρων Υγείας στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι ήδη σημαντική.
Για παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου έχει διαχειριστεί το 2024 συνολικά 40.167 περιστατικά, εκ των οποίων 15.730 ήταν επείγοντα περιστατικά και 24.437 ήταν στα τακτικά ιατρεία.
Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν καρδιολογικά, παιδιατρικά, δερματολογικά, γαστρεντερολογικά, γενικής ιατρικής, και οδοντιατρικά περιστατικά.
Επιπλέον, το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου έχει πραγματοποιήσει 58 διακομιδές σε νοσοκομεία για σοβαρότερα περιστατικά.
Αυτές οι υπηρεσίες έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία της περιοχής, προσφέροντας άμεση και εξειδικευμένη φροντίδα στους πολίτες.
Πώς θα βελτιώνεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Το υπουργείο Υγείας έχει λάβει δέσμη 5 μέτρων, τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν μέχρι το τέλους του έτους, ώστε να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Ενίσχυση υποδομών και εξοπλισμού: Ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού στα Κέντρα Υγείας.
- Προσλήψεις προσωπικού: Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με νέες προσλήψεις, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικών παιδιάτρων.
- Προγράμματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου: Εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης για γυναικολογικούς ελέγχους, καρκίνο παχέος εντέρου και καρδιαγγειακά νοσήματα.
- Δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας: Διασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε προσωπικούς γιατρούς και πανεπιστημιακά κέντρα υγείας.
- Καταπολέμηση ανισοτήτων στην υγεία: Μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και βελτίωση της πρόσβασης των οικονομικά αδύναμων πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.