Βραδιά Ιστορίας και μνήμης από τον Ραϋμόνδο Αλβανό για τη Δεκαετία του ’40

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, η ομιλία του Ραϋμόνδου Αλβανού για τη Δεκαετία του ’40 και τη μνήμη της Ιστορίας της, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Μεγαρέων, υπό την αιγίδα του αντιδημάρχου Κώστα Μαργέτη και των εκδόσεων Επίκεντρο, προσέφερε την ανάλυση μιας κρίσιμης περιόδου της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Ραϋμόνδος Αλβανός, καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Δεκαετία του ’40 και ο σύγχρονος πόλεμος της μνήμης». Η διάλεξη βασίστηκε στις ξεναγήσεις που ο ίδιος πραγματοποίησε στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στον Γράμμο, καθώς και στο βιβλίο του «Ο ελληνικός εμφύλιος. Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες».

Ο καθηγητής ανέδειξε το πώς η δεκαετία του 1940 –με αποκορύφωμα τον Εμφύλιο Πόλεμο– εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης και επαναδιαπραγμάτευσης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η ιστορική μνήμη δεν είναι στατική, αλλά μια δυναμική διαδικασία που επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές ανακατατάξεις.

Ο ομιλητής περιέγραψε τη διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας ανάλογα με την πολιτική ταυτότητα και την ιδεολογική οπτική του καθενός και οτι η ιστορική αφήγηση δεν είναι ποτέ ουδέτερη, αλλά συνδέεται με τον τρόπο που μια κοινωνία κατανοεί το παρελθόν και το χρησιμοποιεί ως εργαλείο για το παρόν και το μέλλον.

Ρεπορτάζ Β. Τσιλιμίγκρας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button